Květen je měsíc, kdy „cesťáci“ – druháci (letos i prvňáci) absolvují studijní praxe. Neodolaly jsme a jely jsme je navštívit.

Ellen Páclová, Ivana Matoušová: Trojice spolužáků z 1.A (Matyáš Bulawa, Lujza Candráková a Kristýna Janečková) sbírá své první průvodcovské zkušenosti na zámku ve Valticích. Jižní Morava je pověstná svou pohostinností, vstřícností a milými lidmi. Zvládli se naučit náročný text, bojovali s trémou a zodpovědností. Odměnou jim jsou spokojené tváře a poděkování návštěvníků, potlesk i pochvala od kolegů – profesionálů. A to stojí za to!

Jitka Hanusová, Erika Tichá, Zina Dvořáková: Už pár let se vydáváme na „trip“ po hradech a zámcích za našimi průvodci. Letos nás na Pernštejně přivítali pánové – Adam, se kterým jsme si užily „privátní“ prohlídku, a Marián. Naopak na Bouzově jsme se nechaly společně s téměř třicítkou návštěvníků provést tandemem – Nela a Vendy. Oba hrady jsme opouštěly nejen jako spokojené turistky, ale hlavně jako hrdé učitelky – viděly jsme profesionálně odvedenou práci, spokojenost návštěvníků a rády jsme si vyslechly chválu od kastelánů. Třešničkou na dortu bylo vyprávění příběhů „ze zákulisí“, o které na hradech není nouze.

Přejeme všem, kterým se už doba praxí krátí, i těm, které teprve čeká, aby pro ně byly nezapomenutelným zážitkem.