„Jaké akcie nakupujete? Co myslíš, bude lepší investovat do kryptoměny nebo do akcií? My jdeme do rizika. A kolik nám to vydělá?“ Tak to se neslo učebnou mezi studenty třetích ročníků ve středu 24. dubna, kdy jsme ve spolupráci se společností Vaše Budoucnost hráli investiční hru nazvanou. „fiktivní burza“. Průvodcem světa investování byl finanční expert Ing. Petr Nádvorník a jeho dvě kolegyně Ing. Silvie Chudárková a Barbora Kociánová.

A co vše nás během investování potkalo? Zažili jsme krach měny, vysokou inflaci anebo hospodářskou krizi. S tím vším je potřeba při investování svých finančních prostředků počítat a být tak trochu opatrný.

„Rádi jsme se zúčastnili fiktivní burzy. Vyzkoušeli jsme si tak, jak funguje investování. Hra se skládala z několika kol a v každém kole jsme mohli nakupovat nebo prodávat akcie, krypto nebo zlato. Neustále se měnilo dění ve světě, které ovlivňovalo cenu investic. Vítězem se stal ten, kdo měl na konci největší zisk. Díky hře jsme zjistili, jakou máme intuici a jak umíme investovat. Hra nás velmi bavila a byla velmi poučná.“ Markéta Entnerová a Jakub Hajzler (3.A).

A nejúspěšnějšími investory letošního ročníku byli Ondřej Pecha a David Rojíček (3.C), druhé místo patří skupině investorů z 3.A, a to Markétě Entnerové, Nele Krištiakové, Kateřině Simbové a Jakubu Hajzlerovi a třetí místo obsadili Adam Macenauer a Vilém Novák (3.C).

Jitka Hanusová