Kulinářské speciality německých spolkových zemí

Tato soutěž v německém jazyce vyžadovala velmi náročnou přípravu. Přesto se jí nezalekly hned tři dvojice studentek naší školy. Nejprve bylo  třeba vyhledat a utřídit informace o některé ze specialit německé kuchyně, včetně zajímavostí o její historii a také oblasti, odkud toto jídlo pochází. Poté následovalo praktické vyzkoušení receptu. Některé studentky pekly a vařily doma, jiné přímo během vyučování – na internátě. A každý krok zdokumentovat, nafotit. V dalších dnech děvčata vytvářela asi pětiminutovou prezentaci a pilovala německou výslovnost. To vše v době lyžařských výcviků a jiných školních zájezdů.
V pondělí 21. 3. se konala samotná soutěž na Soukromé střední podnikatelské škole  v Opavě. Konkurence byla velká  - celkem 13 družstev - a porota, složená z rodilých mluvčích a pedagogů středních škol i Slezské univerzity, poměrně přísná. Mezi TOP FIVE, které vyhlásila porota, se dostala dvojice Petra Zaoralová a Linda de Roecková s norimberskými perníčky. Zaujaly ovšem také studentky 1. ročníku Zuzana Grulichová, Natálie Seibertová, Aneta Harazimová a Ena Krákorová, které vyzkoušely recepty na Baumkuchen a Eintopf.

Mgr. Miloslava Merenusová

Partneři naší školy

 

Hrad Bouzov
Zámek Lednice